Choď na obsah Choď na menu
 


 

 

Gorali (niekedy horali, gor. gurali) sú etnografická skupina žijúca jednak na česko-poľsko-slovenskom pomedzí zhruba medzi Jablunkovom v Česku (vrátane) a severným Spišom na Slovensku (vrátane) a jednak v malých enklávach v (ostatnom) Poľsku, na (ostatnom) Slovensku a na rumunsko-ukrajinských hraniciach. Na území Slovenska (a územiach prv patriacich k Uhorsku, ale dnes pripojených k Poľsku) sa Gorali najneskôr od 18. storočia sami považovali za Slovákov.
Gorali sú charakteristickí špecifickým goralským nárečím, ktoré sa považuje za dialekt poľského pôvodu, avšak v procese intenzívnych a dlhodobých (slovensko-poľských) jazykových kontaktov sa na satršiu vrstvu zahrňujúcu geneticky poľské zmeny navrstvila mladšia vrstva zmien, ktorá goralské dialekty istým spôsobom (fonologicky, morfologicky aj lexikálne) vzdialila od poľských dialektov a zároveň ich priblížila k slovenským nárečiam (resp. k iným). Goralské nárečie na Orave si zachovalo najviac pôvodných petrefaktov (hláskoslovných, morfologický, lexikálnych, tvaroslovných) v porovnaní so spišskými či kysuckými goralskými nárečiami alebo s dialektmi enkláv.
Všeobecne rozlišujeme tieto podskupiny:
  • sliezski Gorali (poľsky Śląsk, Śląski górale) - POL, CZE
  • žywiecki Gorali (poľsky Żywiec, Żywczaki, górale żywieccy) - POL
  • kysuckí (čadčianski) Gorali - SVK (aj enklávy v severnejšom Poľsku), enklávy v Rumunsku (pri Ukrajine)
  • babohorskí Gorali (poľsky Babia Góra, babiogórcy górale)- POL
  • oravskí Gorali - SVK, POL (severná Orava)
  • podhalianski Gorali (poľsky Podhale, górale podhalańscy) - POL
  • sanckí Gorali (poľsky Nowy Sącz - Sądeccy górale) - POL
  • zagórzanskí Gorali (poľsky Zagórzanie)- POL
  • pieninskí Gorali (poľsky górale pienińscy)- POL
  • spišskí Gorali - SVK, POL (severný Spiš, vrátane Zamaguria)
  • slovenské enklávy:
    • na Liptove: obce Malé Borové, Veľké Borové, Huty, Liptovská Lúžna, Liptovská Teplička, Pohorelá, Lom nad Rimavicou
Na týchto stránkach sa chceme zatiaľ venovať iba oravským goralom na Slovensku, resp. oravským goralským nárečiam (zatiaľ sme čiastočne spracovali nárečie Oravského Veselého, Mútneho, Oravskej Lesnej a Zákamenného Klina). Za goralské obce slovenskej časti Oravy považujeme:
  • Oravské Veselé
  • Mútne
  • Novoť
  • Oravská Polhora
  • Rabča
  • Rabčice
  • Sihelné
  • Oravská Lesná
  • Zákamenné (Klin)
  • Suchá Hora
  • Hladovka
 
© karol gočal
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Lendak

Lendak,29. 5. 2011 18:33

Aj Lendak hovoril hovori a aj bude hovort po goalsky.......este aj dneska sa tu nosia kroje.velmi pekne lendacke kroje..........odporucam si ich pozriet........dokonca stare babky nosia kroj uz od malicka a nosia ho az kym nezomru.........som hrdy na to ze som Lendačan......pre viac info......www.lendak.sk

Re: Lendak,

Oravec ,2. 11. 2020 2:05

Lendak ma svoj dialektom, ma svoje krasne kroje. Kazdy ma svoje korene, moze mat i viac korenov, ale tvrdenie ze Gorali su Poliaci a ich Matkou je Polsko je nepravda.

Re: Re: Krížová Ves

Richard Hangurbadžo ,9. 12. 2022 13:43

I unos še godo po nasym po guraľsku.

Re: Lendak

Oravec ,2. 11. 2020 10:47

Karpatskí Valasi sa zmiešali s pôvodným obyvateľstvom. V historickych dokumentoch neexistuje pojem Goral ale Valach, pl Wolochi! Dostali pôdu v Poľskom i Uhorskom kráľovstve. Dostali privilégia, daňové prázniny, za to ochraňovať hranice proti Poliakom. Nie sú etnickí Poliaci, Poľania. Slovenská kultúra je viac valaská ako Poľská ( pesničky, muzika, tance, kroje ) Jazyk je mix, , veľa Poľských prvkov do jazyka sa dostalo v procese rekatolizácie Oravy, ktorý vkonávali Poľskí kńazi a bohoslužby boli v Poĺskom jazyku.

Re: Lendak

oravec,6. 2. 2023 18:36

Mne sa to páči. Bodaj by viaceré obce sa tak starali o svoje korene, ktore su multinarodne. Landdeck - nemecke, i šariśské - zakladateľia kláštora mali 100 rokov predtým majetky, pddaných na šariśi a potom sa presunuli na spiš. Pri osídlovaní častokrát fungovala vnútorná migrácia a ľudia boli kapitál. Je Vám i teraz blízke, zruzumiteľne šariśké nárečie ?

Re: Lendak

Goral,26. 12. 2012 9:25

Lendačania sú a budu len napodobenina Golalov. Bohu žiaľ.

Re: Re: Lendak

Stevo,23. 10. 2016 11:02

Od goralov z lendaku by si mali ine goralske obce brat priklad

Re: Re: Lendak

Lendak,28. 12. 2012 18:59

Nejaký si múdri sa ti nezdá ???.....ak si z Lendaku tak pochybujem o tebe ak nie si tak ťa chápem lebo nás nepoznáš.

APEL

Goral.pl,28. 4. 2011 14:01

Bracia Górale - przez tak wiele wieków zachowaliście mowę ojców waszych, zachowaliście kulturę i tradycję, która związana jest ściśle z macierzą, choć wyrokiem historii-(wojna polsko-sowiecka i machinacje mocarstw), które spowodowały,że po 1918 roku pozostaliście znów po za granicami Polski - naszej jedynej matki.Chcę Was dziś pięknie pozdrowić i prosić jednocześnie byście przyznawali swoje Polskie korzenie i narodowość.Najpierw Was madziaryzowali a teraz słowakizują, ale Wy wiernie polską mowę zachowaliście, bo Góral ma tylko jedną Ojcowiznę zwaną POLSKA - nasza RZECZYPOSPOLITA !!!

Re: APEL

Peter,6. 10. 2014 14:08

Gorale to nie so iba Polacy!

Re: Re: APEL

Polonus,2. 9. 2017 16:14

A niby kim są. Marsjanami !!!Toż to z krwi i z kości Polacy.

Re: Re: Re: APEL Valasy, Wolochi

Oravec,2. 11. 2020 10:45

Karpatskí Valasi sa zmiešali s pôvodným obyvateľstvom. V historickych dokumentoch neexistuje pojem Goral ale Valach, pl Wolochi! Dostali pôdu v Poľskom i Uhorskom kráľovstve. Dostali privilégia, daňové prázniny, za to ochraňovať hranice proti Poliakom. Nie sú etnickí Poliaci, Poľania. Slovenská kultúra je viac valaská ako Poľská ( pesničky, muzika, tance, kroje ) Jazyk je mix, , veľa Poľských prvkov do jazyka sa dostalo v procese rekatolizácie Oravy, ktorý vkonávali Poľskí kńazi a bohoslužby boli v Poĺskom jazyku.

Re: Re: Re: Re: APEL Valasy, Wolochi

Aniela,2. 8. 2021 0:18

Super, mate úplnú pravdu. Niekto by rad prepisoval dejiny. Na poľskej strane je to už po stáročia železné pravidlo. Bohužiaľ, aj na Slovensku sa najdu "odborníci", ktorí idú v šľapajach týchto diletantov.

Re: Re: Re: APEL

pead,10. 7. 2021 11:10

Górale to ani Słowacy ani Polacy.Górale to narós

Re: Re: Re: Re: APEL

ORAVEC,6. 2. 2023 18:14

Valaská migrácia bola multinárodná. Pozri históriu niektorých obcí, začínali na Polskom, Slovenskom zvykovom práve, potom prešli na Nemecké právo, následne keď dorazili Valasy, niekedy celá obec, časť obce alebo nová obec, osada v katastry pôvodnej prešla na Valaské právo. Dostali zem a boli usadení. Výsledok za 600 rokov nebol nový národ, ale Slováci, Poliaci, Slezania, Moravania.

Re: Re: Re: APEL

oravec,6. 2. 2023 18:06

Valasy, v 19 storočí vznik názvu Goral, Na Severe Spolonizovani Valasy 500 rokov = Poliaci, Na juhu 600 rokov slovakizovani Valasy = Slovaci Valaska migrácia bola multinárodná, je smiešne hovoriť že sú krvi Polskej:-)

Re: Re: APEL

Gorali , Valasi, Slováci,2. 11. 2020 10:43

Karpatskí Valasi sa zmiešali s pôvodným obyvateľstvom. V historick=ych dokumentoch neexistuje pojem Goral a le Valach, pl Wolochi! Dostali pôdu v Poľskom i Uhorskom kráľovstve. Dostali privilégia, daňové prázniny, za to ochraňovať hranice proti Poliakom. Nie sú etnickí Poliaci, Poľania. Slovenská kultúra je viac valaská ako Poľskká ( pesničky, muzika, tance, kroje ) Jazyk je mix, , veľa Poľských prvkov do jazyka sa dostalo v procese rekatolizácie Oravy, ktorý vkonávali Poľskí kńazi a bohoslužby boli v Poĺskom jazyku.

Re: APEL#2

Peťo,11. 8. 2015 16:02

Slováci a Gorali v Poľsku sú asimilovaní poľskou majoritou. Gorali na Slovensku môžu písať a rozprávať ako sa im chce. To neplatí o Slovákoch v Poľsku. Preto sa Gorali cítia byť viac Slovákmi ako Poliakmi.

Slovaks and Gorals in Poland are assimilated by the Polish majority. Gorals in Slovakia can write and speak as they want. This is not true of Slovaks in Poland. Therefore Gorals feel more Slovaks than the Poles.

Re: APEL

Miloš,12. 6. 2017 22:11

Príď ku mne ja sa rád s tebou porozprávam o tej Ojcovine k poľsku a ako sme neprebudení poliaci. Len príď.

Re: APEL

Zarpa,11. 4. 2019 7:01

Gorali nie sú Poľania, Mazovania, Slezania, tak ako Moravania nie sú Česi. Ich kultúra, jazyk sú odlišná. Patria do Moravsko, Slovensko, Goralského kultúrneho okruhu. Oblečenie, Muzika, melódie pesničiek, viacmenej texty sú spoločné. Väčšina ich žije v Polskom štáte, tak ako Moravania žijú v Českom štáte. Gorali i Moravania sú neuznané samostatné národnosti.