Choď na obsah Choď na menu
 


 

 

Gorali (niekedy horali, gor. gurali) sú etnografická skupina žijúca jednak na česko-poľsko-slovenskom pomedzí zhruba medzi Jablunkovom v Česku (vrátane) a severným Spišom na Slovensku (vrátane) a jednak v malých enklávach v (ostatnom) Poľsku, na (ostatnom) Slovensku a na rumunsko-ukrajinských hraniciach. Na území Slovenska (a územiach prv patriacich k Uhorsku, ale dnes pripojených k Poľsku) sa Gorali najneskôr od 18. storočia sami považovali za Slovákov.
Gorali sú charakteristickí špecifickým goralským nárečím, ktoré sa považuje za dialekt poľského pôvodu, avšak v procese intenzívnych a dlhodobých (slovensko-poľských) jazykových kontaktov sa na satršiu vrstvu zahrňujúcu geneticky poľské zmeny navrstvila mladšia vrstva zmien, ktorá goralské dialekty istým spôsobom (fonologicky, morfologicky aj lexikálne) vzdialila od poľských dialektov a zároveň ich priblížila k slovenským nárečiam (resp. k iným). Goralské nárečie na Orave si zachovalo najviac pôvodných petrefaktov (hláskoslovných, morfologický, lexikálnych, tvaroslovných) v porovnaní so spišskými či kysuckými goralskými nárečiami alebo s dialektmi enkláv.
Všeobecne rozlišujeme tieto podskupiny:
  • sliezski Gorali (poľsky Śląsk, Śląski górale) - POL, CZE
  • žywiecki Gorali (poľsky Żywiec, Żywczaki, górale żywieccy) - POL
  • kysuckí (čadčianski) Gorali - SVK (aj enklávy v severnejšom Poľsku), enklávy v Rumunsku (pri Ukrajine)
  • babohorskí Gorali (poľsky Babia Góra, babiogórcy górale)- POL
  • oravskí Gorali - SVK, POL (severná Orava)
  • podhalianski Gorali (poľsky Podhale, górale podhalańscy) - POL
  • sanckí Gorali (poľsky Nowy Sącz - Sądeccy górale) - POL
  • zagórzanskí Gorali (poľsky Zagórzanie)- POL
  • pieninskí Gorali (poľsky górale pienińscy)- POL
  • spišskí Gorali - SVK, POL (severný Spiš, vrátane Zamaguria)
  • slovenské enklávy:
    • na Liptove: obce Malé Borové, Veľké Borové, Huty, Liptovská Lúžna, Liptovská Teplička, Pohorelá, Lom nad Rimavicou
Na týchto stránkach sa chceme zatiaľ venovať iba oravským goralom na Slovensku, resp. oravským goralským nárečiam (zatiaľ sme čiastočne spracovali nárečie Oravského Veselého, Mútneho, Oravskej Lesnej a Zákamenného Klina). Za goralské obce slovenskej časti Oravy považujeme:
  • Oravské Veselé
  • Mútne
  • Novoť
  • Oravská Polhora
  • Rabča
  • Rabčice
  • Sihelné
  • Oravská Lesná
  • Zákamenné (Klin)
  • Suchá Hora
  • Hladovka
 
© karol gočal
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: Re: APEL

zarpa,11. 4. 2019 7:12

Gorals are not Polania, Mazovians, Sleziens, as Moravians are not Czechs. Their culture, language is different. They belongs to Moravs, Slovaks, Gorals Cultural District. Traditional Clothes, Music, song tunes, more or less lyrics are common. Most of them live in the Polish state, just as Moravians live in the Czech Republic. Gorals and Moravanians are unrecognized nationalities. North Orava and North Spiš belonged Moravian State and 1000 yearas belonged into Multietnical Hungary Kingdom. Polnis state polonized by force this territory from cca 1922.

Re: Re: APEL

User,6. 1. 2020 17:30

Dajciez górolom samym sobie decyduwać, kim som. Górole w Polsce rocyj cujom sié Polakami (wyjontki na Śpisu i Ôrawie), na Słowacji Słowakami – syćko bez innom historie tyk ziem. Górale na Słowacji pochodzom w wiénksości ôd mołopolskik i ślonskik ôsadników, ale bez to, ze ziemie te podcas słowackiégo ôdrodzénio narodowégo ziemie te lezoły w Wengrzek jak Słowacy, to chłopi cadeccy, ôrawscy i spiscy pouwazoli sié zo Słowaków. Locygo ftoś mo im zabronić? Narodowoś to jest wiénź emocjonalna z narodem, moze pyć rózno ôd pochodzénio.

Re: Re: Re: APEL

Oravec,2. 11. 2020 1:56

Dodaj zoznam malopolskych mien, ja Tu dodám zoznam valaskych Urbárov kde su hlavne Slovenske mena, semtam Rusin , Poliak. Zaujimave ze sa vyskytuje sem tam priezvisko Poliak , Poliacek.
Ved Valasy dostali privilegia i preto ze mali chranit a branit pohranicie, bol zakaz primat Poliakov ako osidlencov.

Re: Re: Re: APEL

Oravec ,2. 11. 2020 2:15

Prvky Polskeho jazyka sa do ich reči dostali v procese rekatolizacie Oravy Polskymi knazmi.

Re: Re: Re: APEL

Oravec,2. 11. 2020 10:46

Karpatskí Valasi sa zmiešali s pôvodným obyvateľstvom. V historickych dokumentoch neexistuje pojem Goral ale Valach, pl Wolochi! Dostali pôdu v Poľskom i Uhorskom kráľovstve. Dostali privilégia, daňové prázniny, za to ochraňovať hranice proti Poliakom. Nie sú etnickí Poliaci, Poľania. Slovenská kultúra je viac valaská ako Poľská ( pesničky, muzika, tance, kroje ) Jazyk je mix, , veľa Poľských prvkov do jazyka sa dostalo v procese rekatolizácie Oravy, ktorý vkonávali Poľskí kńazi a bohoslužby boli v Poĺskom jazyku.

Re: IREDENDA, nabor, Lemkovia Vasa mater je Ukrajina

Oravec ,2. 11. 2020 1:51

Oravskí a Spišskí Gorali nie sú Poliaci, prečo by mali žiť v Poľsku ? Urbárske , menoslov jednoznačne dokazuje prevahu Slovákov v kolonizácii. Krv je viac ako prvky Poľštiny zavlečené v rekatolizácii.

"HURÁ Orava a Spiš 100-LECIE - Pán prezident Duda tvrdí v Podsŕní vidím tu žijú "Poliaci tvrdia pl etnonazi" Gorali ( Karpatský Mix Valachov a Slovákov) a tu na Uhorskej, Slovenskej zemi je Poľsko. Oslavuje pár tých, ktorí zabrali túto Uhorskú, Slovenskú zem. Samozrejme nespomenul petíciu občanov Podsŕnia proti pripojeniu k Poľsku, represie, emigrantov a mŕtvych z druhej strany.

Lemkovia, Bielorusy, Ukrajinci, Nemci , máte PRECEDENS, oslavujte, študujte tento príbeh, robte si slobodne na Poľskej zemi Lemkovčinu, Ukrajinu, Bielorusko, Nemecko ! Budete rovnako oslavovaní hrdinovia, budú vám stavať pomníky, dostanete vyznamenania, dostanete dobre platené funkcie. Poľsko neuznáva územný princíp, ešte sa tým hlúpo chváli, berte si svoje územia je to slobodné, predsa viete kto sú Vaše MATKY ! "

Re: APEL

Oravec ,2. 11. 2020 1:57

Nasa Matka je Slovensko.

Re: APEL

Oravec ,2. 11. 2020 10:36

Prvky Polskeho jazyka sa do ich reči dostali v procese rekatolizacie Oravy Polskymi knazmi.

Re: APEL Valasy Woochi ,Slovenska kultura je Valaska

Oravec ,2. 11. 2020 10:45

Karpatskí Valasi sa zmiešali s pôvodným obyvateľstvom. V historickych dokumentoch neexistuje pojem Goral ale Valach, pl Wolochi! Dostali pôdu v Poľskom i Uhorskom kráľovstve. Dostali privilégia, daňové prázniny, za to ochraňovať hranice proti Poliakom. Nie sú etnickí Poliaci, Poľania. Slovenská kultúra je viac valaská ako Poľská ( pesničky, muzika, tance, kroje ) Jazyk je mix, , veľa Poľských prvkov do jazyka sa dostalo v procese rekatolizácie Oravy, ktorý vkonávali Poľskí kńazi a bohoslužby boli v Poĺskom jazyku.

Re: APEL, Karpatskí Valasy, Wolochi

Oravec ,2. 11. 2020 11:06

Západné Tatry pôvodne Sk Liptovské Hole. Napríklad gwara Podholie, Podhalie je Slovakizmus. Podgolie.atď.
Slovenská kultúra je viac Valaská ako Polská. Jazyk je mix karpatizmov, dvoch blízkych jazykov Pl a Sk.
Pochúťka pre jazykových PL ETNONAZI:
Západné Tatry pôvodne Sk Liptovské Hole. Napríklad gwara Podholie, Podhalie je Slovakizmus. Podgolie.atď.

Re: APEL

Spynfo,7. 11. 2021 6:15

Gorali sú Horali - pastieri, Valasi, Wolosi,
Wlosi, pochadzaju
z Wlochy (Italia) = z Valašska = z Etruska,
sú to Etruskovia, čo utiekli pred Rimanmi.
Geneticky možno ešte z Anatolie
a predtým z Kaukazu.
Jazykovo sa vždy prispôsobili miestnej
majorite - tak, ako každý, kto cestoval
a usadil sa.
Bratia Česi i Lechy - jeden jazykový
pra - základ
Čech i Lech.
My sme Wieni (Víni), Viedeň sa vyslovuje Wín,
máme Děwín a Slawín, Slowinci
sa vyslovujú nemecky "Windisch".
Ako to mesto vo Švajčiarsku.
Delenie na národy podľa nárečia
(kodifikovaného jazyka) a hraníc =
rozdeľ a panuj.
Panstwo
rozdeľuje i panuje.

Re: APEL

oravec,6. 2. 2023 18:30

Pre Spolonizovaných Valachov (toto m=am s polskej lieratúry) je po 500 rokoch vlasť Polsko, pre slovakizovan=ych Valachov je 600 rokov vlasť Slovensko. Keď si človek pozrie dátumy postupu Valaskej migrácie, išla juhom skôr, tlačili ich Turci, zároveň časťou Uhorska bolo i Valašsko, Sedmohradsko, kde sa presun riešil rýchlejśie medzi majetkami magnátom a vojskom.Zaroveň Uhorsko sa snažilo využiť migrantov a zaintegrovať ich na obranu proti turkom. Sám Hunyady a je syn Matej Kráľ boli národnosťou Valasy a podporoval ich príchod ako strážcov severných hraníć. Viď jeho skoré práva, pre Oravských a Liptovských valachov. Poliakom s jedná len o to , aby mali cestu volnú vojensky cez Karpatdké priesmyky na juh. Tlačia i dezinformujú ideologicky v tejto téme. Orava, Spiš, Tvrdošín boli už v časoch Moravy a vtedy patril Krakow Moravanom, neskor Čechom. Naše stredoveke sidliská majú dátum vzniku skorśí ako Polské. Ich Valasy, neskor šírený názov sú len klasická zámienka.

pozdrav

dejw,12. 2. 2012 22:42

Zdrowi Vas wielki kibic goralow z Trzynca

Re: pozdrav

Oravec,2. 11. 2020 12:01

Kedy sa prestal používať stredoveký názov Wolochi, Valasy a vznikol Goral ?

GORALI

Vladimir Vojtaššák,11. 1. 2011 9:23

Po goralski sa hovorí aj v obci RAKúSY, ŽDIAR.
Mame rodinu v Bulharsku - zaujimave v goralčtine aj v bulharštine ŠEZLON - hovník , DUPKA , DUPA - dirka.VSICKA - všetko. Naša vnučka 3 roky hovorí slov aj bul. V elektricke mi na listok v MHD povedala DEDKO MAS DVE DUPKY. Zijem v BA som z Rakus a casto spievame GORALU.
Dakujem za sztanku.

Re: GORALI, Karpatizmy, je o to m studia

Oravak,2. 11. 2020 11:59

Lebo Valaska kolonizacia isla z Balkanu i Bulharska . Postupne ako to zaberali Turci. Valasy dostali v Pl a Sk podu, privilegia za to ochranovali hranice., na Orave proti Poliakom. Zmiesali sa s povodnym obyvatelstvomV urbaroch je popis Mien, su volany Valasy, v PL Wolochi. Netusim, kedy sa zacali volat Gorali.

Namety na doplnenie , pozriet si vplyv Valachov

Oravec ,2. 11. 2020 11:48

V historickych zaznamoch su osadnici Valasy.Dostali v PL a SK podu, zmiesali sa s povodnym obyvatelstvom. Mená sú v urbaroch hlave Slovenské, zaujímavé, že sa vyskytuje semtam i meno Poliak a Poliaćek. Zároveň mali chrániť hranicu a bol zakaz primat Poliakov za osadnikov. Urcite mal na ich jazyk vplyv i to, ze tu bola obchodna cesta , i proces rekatolizavie Oravy Polskymi jezuitmi. Prestahoval som sa do Ciech, rychlo ma rodaci upozornili ze mam v reci vela Cechizmov, ale koli tomu som sa nestal Cechom. Kedy zanikli Valasy a zacal sa pouzivat pojem Gorali, nemali by sme sa k nemu vratit ?

Re: Lendak

Oravec ,2. 11. 2020 11:03

Karpatskí Valasi sa zmiešali s pôvodným obyvateľstvom. V historickych dokumentoch neexistuje pojem Goral ale Valach, pl Wolochi! Dostali pôdu v Poľskom i Uhorskom kráľovstve. Dostali privilégia, daňové prázniny, za to ochraňovať hranice proti Poliakom. Nie sú etnickí Poliaci, Poľania. Slovenská kultúra je viac valaská ako Poľská ( pesničky, muzika, tance, kroje ) Jazyk je mix, , veľa Poľských prvkov do jazyka sa dostalo v procese rekatolizácie Oravy, ktorý vkonávali Poľskí kńazi a bohoslužby boli v Poĺskom jazyku. Západné Tatry pôvodne Sk Liptovské Hole. Napríklad gwara Podholie, Podhalie je Slovakizmus. Podgolie.atď.

Pridem

Lovak,6. 10. 2017 11:52

.. a kde mam prist? Mas dobreho plastickeho chirurga?

do SLOVNÍKa goralskej botanickej nomenklatúry

Marcin,21. 6. 2012 21:48

"bŭoze držыfkŭo – ???" to: boże drzewko (Artemisia abrotanum L.)
"žeľno paňenka marыjo – ???" to: dziurawiec / macierzanka / rdest czy inny rodzaj zioła z ...bukietu na Święto Matki Boskiej Zielnej - 15 sierpnia (Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny)